Dit jaar ben ik opnieuw medewerker in de vormselcatechese van de parochies Katharina en Martinus in Hasselt. We begeleiden onze 46 vormelingen met 4 catechisten. We hebben wel de werking wat aangepast zodat het voor ons wat minder belasting met zich mee brengt.
We komen nu 3 zaterdagnamiddagen samen voor een langere bijeenkomst. Daarnaast vragen we de vormelingen om elke maand aanwezig te zijn op de familieviering en om mee te stappen in de fakkeltocht van IJD op 3 februari 2024. Elke vormeling moet zich ook nog engageren voor een keuze-activiteit: enkele uren helpen in het rusthuis, enkele uren helpen voor knutselen of voedselbedeling bij de organisatie “Zonder honger naar bed”, aansluiten bij een activiteit van de plussers of misdienaar zijn bij een viering. Er is dus heel wat keuze en de vormelingen zijn er ook wel enthousiast over.
Onze eerste grote bijeenkomst hebben we al op zaterdag 14 oktober gehad. We begonnen met een aantal kennismakingsspelletjes. Daarna deden we in kleine groepjes een “danktocht” rond het thema van de eucharistie en het kerkgebouw. Op 7 plaatsen stonden we telkens stil bij een belangrijk element, bijvoorbeeld het vergevingsmoment, het Onze Vader, bidden voor onszelf en voor anderen, de verschillende liturgische voorwerpen… Het was een heel fijn spel dat we konden uitlenen in het PCS. We weten nu wel dat we er volgend jaar wat meer tijd voor moeten uittrekken om alle aspecten en opdrachten goed te kunnen uitwerken.
Na een korte pauze kwam er iemand uitleg geven over de organisatie “Zonder honger naar bed”. Dat is het goede doel dat we dit jaar willen steunen en waar we ook mee samen werken. De vormelingen luisterden heel geboeid naar de uitleg en stelden ook heel wat vragen.
Omdat zo’n bijeenkomst heel wat energie vraagt en omdat we daarna telkens aansluiten bij de familieviering, vragen we telkens aan enkele ouders om soep te koken en die te brengen tussen de activiteit en de viering. En dat was vorige keer een succes! Iedereen was blij met een tas warme soep en een boterham erbij. En het is ook een manier om de ouders wat meer bij de werking te betrekken.
Ook met de plussers zijn we natuurlijk een nieuw werkjaar begonnen. In september wandelden we vanuit het klooster tot op de kermis. Onderweg hadden we enkele stopplaatsen waarbij we telkens een gesprekje en een opdracht hadden rond 1 van de 7 hoofdzonden. We sloten af met de zonde van gulzigheid bij het smoutebollen- en frietkraam 😉
Eind oktober was het thema van de bijeenkomst “Allerheiligen en Allerzielen”. We hadden eerst een gesprek met vragen over sterven en dood: zou je eeuwig willen leven, denk je soms aan de dood, denk je dat er leven is na de dood, welke muziek zou je willen op je begrafenis… Soms verschiet ik in positieve zin hoe zinvol jongeren over deze dingen kunnen praten. Er wordt soms wel gelachen, maar ze kunnen er ook ernstig over nadenken. Daarna beschilderden we kleine bokaaltjes waarin we theelichtjes kunnen laten branden. Ze konden die achteraf meenemen naar huis en eventueel in een herdenkingshoekje voor een overledene plaatsen.
Na deze “vrome” activiteiten, gingen we de “heidense” toer op. We maakten namelijk snoepgoed in het thema van Halloween. Ze hebben er zelf natuurlijk wat van mogen proeven, maar het grootste gedeelte werd daarna opgegeten door de zusters…
Zr. Maya Verdonck SDS